A-J av Amerikanska biltillverkare

Många vackra bilar har gjorts i USA de senaste 100 åren, kolla in några av de som börjar på bokstaven A-J!

American Motors Corporation, AMC

Trots att AMC försvann år 1987 så är de värdiga en plats här. Detta var den fjärde största koncernen då de konkurrerade med Chrysler, Ford och General Motors samtidigt! Alla dessa bilmärken har gett oss otroliga bilar från år 1954 och 43 år framåt. De skapade även riktiga sportbilar men här ser ni några personbilar.

De skapade Nash-Rambler som en av de första modellerna, Hudson Hornet som är en ganska känd modell trots att den bara gjordes mellan 1955-1957! Sedan dess har AMC gjort bilar som AMC Concord, AMC Eagle och Renault Alliance.

General Motors, GM

En biltillverkare som äger Buick, Oldsmobile, Pontiac, Chevrolet och Cadillac. Denna biltillverkare har funnits sedan 1908 och är en av de tre största tillverkarna i USA!

Buick är en av de äldsta bilmärken som fortfarande tillverkas, den modell som vi i Sverige oftast ser är troligen Buick Super från 1957 och Buick Roadmaster från 1936-1958!

Pontiac som mellan 1926-2009 har ingått i GM och gett oss fina och bra bilar. Exempel på modeller är Firebird och Bonneville. Sedan har Pontiac flera riktiga muskelbilar som Trans Am med flera. Det är synd att Pontiac inte finns mer, men som tur är så finns där många bilar som rullar fortfarande.

Cadillac är ett av de bilmärken som verkligen är USA och klassisk bil. De har funnits ända sedan 1909 inom GM och har allt som man kan önska sig när det gäller bilmodeller. Cadillac Euphemia från 1950, Cadillac Eldurado från 1953 eller Cadillac Seville från 1975, de har alla en plats i många bilälskares hjärtan. Cadillac är ett lyxigt bilmärke, det märks inte bara i priset utan också i komforten.

Finns mycket mer

Ford är också värdig en plats. De har gjort bilar sedan 1903, allt från ekonomisk till lyxigare bilar. Detta var bara ett urval!